2024 robottitilastot julkaistu

Pylväsdiagrammi Suomeen asennetuista teollisuusroboteista.

Vuoden 2023 robotti-investoinnit on jälleen laskettu ja tilastoitu. Robottivuosi 2023 oli hieman vaisu edelliseen ennätysvuoteen 2022 verrattuna. Maailmassa on nyt käytössä n. 4,3 miljoonaa teollisuusrobottia Sähköautojen kysynnän lasku on heijastunut kaikkien autotuottajamaiden robottihankintoihin, myös Kiinaan. Edelleen kuitenkin joka toinen maailman vuosittaisesta 540.000 teollisuusrobotista investoidaan kiinalaisiin tehtaisiin. Kiina on päättänyt modernisoida teollisuutensa robotein ja se näkyy maailmanlaajuisesti.

Suomen viime vuoden robottihankinnat olivat 602 robottia, joka on 5% vähemmän kuin vuonna 2022. Hitsaava teollisuus ja konepajat kaiken kaikkiaan ovat edelleen hyvin edustettuina, vaikka sovellusten määrä putosi 17% edellisestä vuodesta. Hitsaajapula näkyi viime vuoden kaarihitsauksen investointien piristymisenä ennätykselliseen 124 robottiin. Kaikkiaan merkittävää teollisuuden tuottavuuden kohoamista on Suomessa vaikea saavuttaa näin alhaisilla robotti-investoinneilla. Jos pidämme Ruotsia vertailukohtana, pitäisi investointitahtimme olla kaksinkertainen pysyvästi ja erityisesti investointeina muuallakin teollisuudessa kuin konepajoissa.

Tilastoartikkeli julkistetaan Automaatioväylä lehden no 6 robotiikkaliitteessä, joka ilmestyy joulukuussa itsenäisyyspäivän kieppeillä.

Robotiikkayhdistys voi nyt tarjota muutaman näkyvän ilmoituspaikan liitteeseen alan toimijoille.             

Pylväsdiagrammi Suomeen asennetuista teollisuusroboteista.